No tak, minął miesiąc, odkąd mamy naszego MX-30. Wiele rzeczy, na które zwracano uwagę w recenzjach jako negatywne, okazało się dla nas praktycznie nieistotne, a inne nie tak złe, jak wskazano. Ale jedną z rzeczy, która zrobiła na nas największe wrażenie, była wydajność. Moja żona, która przed tym samochodem miała ciężką nogę, ma teraz średnio 7,0 kWh, a nawet imponującą średnią 8,4 kWh w mieście. Tak, zasięg samochodu sprawia, że ciągle kalkulujesz i myślisz o tym, jak poradzić sobie z dłuższymi podróżami, ale dziś rano, zanim wjechaliśmy do miasta i musieliśmy naładować u krewnych, musieliśmy odwiedzić innych krewnych i przejechaliśmy 40 mil z 30% baterii i dotarliśmy do celu i z powrotem z 9% pozostało. Nie wiem, czy pomógł wiatr, ale wiem tylko, że samochód na regeneracji D++ po prostu toczył się z prędkością 50-60 mil na godzinę, często utrzymując stałą prędkość przez dłuższy czas, a w razie potrzeby używano regeneracji D- do D--, co prawdopodobnie pomogło, ponieważ wskaźnik naładowania wchodził całą drogę w niebieski. Ładujemy samochód może raz w tygodniu do raz na 1,5 tygodnia, ponieważ nasze potrzeby związane z jazdą nie wymagają wielu mil i to pomimo nieoczekiwanego wzrostu wymaganej jazdy (dziecko na wakacjach i nowe zajęcia, w których uczestniczy). Nawiasem mówiąc, moje dziecko uwielbia okna w kształcie bulaja (kolejny "negatyw" wskazany przez recenzentów online) i często wyraża, jak bardzo lubi siedzieć w samochodzie i uwielbia wnętrze. I drzwi. Włożenie fotelika dziecięcego to pestka, a dla mojego dziecka wsiadanie i wysiadanie z samochodu to kolejna pestka. Uważam również, że konieczność otwierania przednich drzwi, aby je wypuścić z tyłu, jest dużym bonusem bezpieczeństwa, ponieważ muszę być na zewnątrz, aby je wyjąć, zwłaszcza gdy muszę przejść przez drogę lub parking. Brak prewencyjnego otwierania drzwi. Również miejsce na nogi i miejsce na głowę z tyłu: nie tak źle, jak mówią recenzenci. Mam 1,85 m wzrostu i siedzę wygodnie z tyłu, z fotelem kierowcy w mojej pozycji do jazdy. Mógłbym z łatwością siedzieć z tyłu przez dłuższy czas. Ale to, jak przypuszczam, zależy bardziej od indywidualnych cech fizycznych.
Ogólnie rzecz biorąc, jeśli nie kupujesz tego samochodu, ponieważ bateria jest mała, to błąd, jeśli Twoje potrzeby związane z jazdą nie wymagają dużego przebiegu. Jeśli masz inny samochód i potrzebujesz drugiego samochodu, nawet się nie zastanawiaj. Nie mamy nawet ładowarki domowej, używamy Co-Charger i JustPark EV i nawet bez tanich taryf domowych wciąż oszczędzamy znacznie więcej w porównaniu do benzyny.
Mazda moim zdaniem zrobiła dobrze, oferując doskonałą jakość wykonania i design, a także wysokiej jakości komponenty, z niewielką ilością bajerów i poręcznym rozmiarem baterii (również z wysokiej jakości ogniwami, Panasonic, z tego co widzę tutaj i online. Nie wspominając o tym, że Hitachi ma ogólnie reputację dobrych silników elektrycznych).
Szczelina w komorze silnika, cóż, kiedy prowadzę i to może być tylko ja, nie myślę o tym, co jest pod maską, myślę o tym, gdzie kieruję samochód i jak się prowadzi. Tak, mógłby mieć frunk, tak, jest firma, która robi jeden od strony trzeciej, ale wolałbym go tam nie wkładać, nie jestem pewien, czy chciałbym słyszeć lub mieć rzeczy grzechotające i rzucające się z przodu podczas jazdy, zostawiłbym to tak, jak zaprojektowali i zamierzali inżynierowie. Być może był powód, którego nie znamy ani nawet nie rozumiemy. Ale znowu, to moje zdanie.
Do tej pory, przy obecnej pogodzie w Wielkiej Brytanii, mogę naładować baterię w mgnieniu oka, plus z małą baterią, w moich oczach. Jazda to przyjemność i na pewno wybiorę się na kilka małych wycieczek i kto wie, może nawet spróbuję dłuższej podróży.
Duży kciuk w górę dla Mazdy za, w moich oczach, bardzo niedoceniany pojazd.
Ogólnie rzecz biorąc, jeśli nie kupujesz tego samochodu, ponieważ bateria jest mała, to błąd, jeśli Twoje potrzeby związane z jazdą nie wymagają dużego przebiegu. Jeśli masz inny samochód i potrzebujesz drugiego samochodu, nawet się nie zastanawiaj. Nie mamy nawet ładowarki domowej, używamy Co-Charger i JustPark EV i nawet bez tanich taryf domowych wciąż oszczędzamy znacznie więcej w porównaniu do benzyny.
Mazda moim zdaniem zrobiła dobrze, oferując doskonałą jakość wykonania i design, a także wysokiej jakości komponenty, z niewielką ilością bajerów i poręcznym rozmiarem baterii (również z wysokiej jakości ogniwami, Panasonic, z tego co widzę tutaj i online. Nie wspominając o tym, że Hitachi ma ogólnie reputację dobrych silników elektrycznych).
Szczelina w komorze silnika, cóż, kiedy prowadzę i to może być tylko ja, nie myślę o tym, co jest pod maską, myślę o tym, gdzie kieruję samochód i jak się prowadzi. Tak, mógłby mieć frunk, tak, jest firma, która robi jeden od strony trzeciej, ale wolałbym go tam nie wkładać, nie jestem pewien, czy chciałbym słyszeć lub mieć rzeczy grzechotające i rzucające się z przodu podczas jazdy, zostawiłbym to tak, jak zaprojektowali i zamierzali inżynierowie. Być może był powód, którego nie znamy ani nawet nie rozumiemy. Ale znowu, to moje zdanie.
Do tej pory, przy obecnej pogodzie w Wielkiej Brytanii, mogę naładować baterię w mgnieniu oka, plus z małą baterią, w moich oczach. Jazda to przyjemność i na pewno wybiorę się na kilka małych wycieczek i kto wie, może nawet spróbuję dłuższej podróży.
Duży kciuk w górę dla Mazdy za, w moich oczach, bardzo niedoceniany pojazd.