Hi, all sure this has already been discussed but need to ask. What is the formula for working out how many miles to the kw. Yesterday I did my first long journey. I traveled 85 miles on a full battery. On reaching my destination I had used 76% of the battery. Probably half motorway & half country roads. So not sure if that is good or bad. Did drive carefully using paddles & on motorway driving on average 68mph. Had a few other issues but will save them for later.
Problem is we dont know exactly how much of the battery is available to use.
There is a buffer below 0% so "real" 100% is probably, we just dont know, more like 109% including the buffer.
85 miles/0,76=112 miles
Plus buffer below 0% 112x1,09=122 miles
Useable battery 30,5??? kWh
122 miles/30.5=4 miles per kWh
What consumption did the car state?
Hope this makes sense. Again two unknown variables here:
1 net capacity of the battery and
2 range below 0% State of Charge
So in conclusion we just cannot know exactly. You can measure how much energy you put into the battery at some chargers but then we dont know exactly how big the charging losses are. Confused?